Kvitbjørnulykken – den største flyulykken i Norge.

Av den 13. juni 2018

Nordland: 35 mennesker omkom da Kvitbjørn fløy rett i fjellveggen. Bildet viser punktet der ulykken inntraff .

Hør om Nordnorske ulykker og katastrofer i dagens “Nord-norsk historie” klokken 17.00.

Det er noe sparsomt med opplysninger om denne ulykken, man kan i ettertid spørre seg selv hvorfor den ikke var mer omtalt i riksmediene. Det hører med til historien, at flyruten var fersk, og det var flymaskinene også

Maskinen var en Short Sandringham, og det ble kjøpt inn tre maskiner til denne ruten. Iløpet av de påfølgende tre årene hadde alle tre flyene krasjet og til sammen 54 mennesker hadde mistet livet i denne ruten. Det var ingen fungerende flystriper i dette området.  Dette til tross for at tyskerne hadde klart å operere flytrafikk i stor skala bare to år tidligere. Nord-Norgeruten skulle binde landsdelen tettere til Oslo med sjøfly. Politikere og embetsmenn skulle bruke ruten til å være tilstede for gjenoppreisningen  av Nord-Norge etter andre verdenskrig.

(FOTO: Radionordnorge.no) Pratt and Whitney R-1830-92D, 14 sylindret stjernemotor 1 200 Hk. en av de fire motorene er i dag en del av minnesmerket i Lødingen.

Akkurat dette var statsminister Einar Gerhardsens ærend, da han satte seg på flyet 27.august for å delta på et møte i Oslo. Dagen etter skulle han returnere, dette var nå mulig med denne nye moderne reisemåten. Men møtet tok lenger tid enn planlagt, og statsministeren gav billetten til nestemann som sto på ventelisten, en småbarnsfar fra Stavanger. Flyet tok av fra Tromsø sjøhavn tidlig på morgenen den 28.august og knappe kvarteret etter hadde flyet flydd rett inn i fjellveggen like ved Lødingen. Om bord var 28 passasjerer og et mannskap på 7. Alle omkom. Årsaken skal ha vært en feilnavigering, noe som er underlig siden flyet var utstyrt med toppmoderne radar og meget erfarne piloter. Tett tåke gjorde nok ikke omstendighetene enkel og kan muligens forklare hvorfor flyet holdt lav høyde.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Current track
TITLE
ARTIST

Background