NATO vil ha NRK bort fra DAb

Av den 16. juni 2018

Aftenposten: Advarslene fra svensk forsvar og riksrevisjon var krystallklare. Landet droppet DAB. Norge gikk motsatt vei. Nå har vi NATO på nakken.

Frekvensene brukt på DAb i Norge forstyrrer NATOs samband som ligger i samme frekvensområde som norske radiokanaler. I en nødsituasjon vil dette trolig bli mildt sagt problematisk.

Sist uke hadde sivilforsvaret øvelse og beskjeden var “Lytt til Radio” …. Men hvilken radio? Radio Nord Norge har gjort en rekke henvendelser til DSB, direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap uten å få svar.

– Hvis DAB må slukkes i hele eller deler av Norge, har vi et gigantisk problem, sier Per Morten Hoff, tidligere leder av IKT-Norge og ekspert på DAB, til Aftenposten. Han varsler at myndighetene kan få problemer med å nå ut til alle landets innbyggere, over radio, om NATO i en krisesituasjon skulle ta kontroll over frekvenseområdet. Kommunikasjonssjef Knut Granhagen i Cyberforsvaret bekrefer overfor Aftenposten at NATO nå sterkt oppfordrer til å reservere frekvensområdet 225 -240 for det som kalles «primær bruk». Norsk riksdekkende DAB opererer i frekvensbåndet 230 – 240 Mhz.

Om NRK vil tilbake på FM så er det ikke gjort over natta, da nedmonteringen alt er godt i gang over store deler av landet.

Husk at du kan lytte til FM på DAb radioen din og Radio Nord Norge nettradio over hele verden her på denne siden, bare trykk play.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Les videre

Current track
TITLE
ARTIST

Background