Frykter for lokaldemokratiet

Av den 15. august 2018

-Hvis politikerforrakt aksepteres i lokalsamfunnet, hvordan kan vi da fovente at ungdommen vil delta i kommunepolitikken? Vara-ordfører i Vega, Hilde Sprækenhus er oppriktig bekymret for lokaldemokratiets fremtid.

– Lokaldemokratiet er avhengig av representanter fra alle aldersgrupper i samfunnet. Hvis politikerforrakten, slik den fremstår idag, får fortsette, så frykter jeg ungdommen vil falle bort og da er det i grunn ikke et demokrati lengre. Dette sier Vegas vara-ordfører Hilde Sprækenhus.

– Jeg ble spurt om å stå på Ap sin liste til kommunevalget 2011 av partikolleger. De var gode til å argumentere. Husker ikke hvilket argument som virket, men jeg sa ja. Angret rett etterpå fordi jeg har en tendens til å si ja til litt for mye, men sagt var sagt. Og det angrer jeg ikke på nå. Så ja, jeg tenker å fortsette og jeg har etter hvert fått politiske ambisjoner. Jeg lærer utrolig mye om det meste, og synes det både utfordrende, interessant og lærerikt å drive med lokalpolitikk. Og så har jeg lært underveis at folkevalgte er helt vanlige folk og man trenger ikke kunne alt/ vite alt hele tiden. Og man kan gjøre feil og til og med endre mening dersom man får mer kunnskap om en sak! Politikk er prosesser over tid.

Opplever du at kjønn spiller en rolle i lokalpolitikken i Vega?

-Statistikk viser at det er færre kvinner enn menn som tar gjenvalg. Kvinner utsettes ofte for hardere hets i sosiale medier. Når jeg hører hva andre folkevalgte kvinner forteller hva de opplever, tenker jeg at det handler om kulturforskjeller rundt omkring. I eget parti og kommunestyre opplever jeg ikke at det er vanskelig å få aksept. Men det er en del “gutteklubber” andre steder der kvinner må brøyte seg frem og kreve plass. Kanskje er det kvinners særstilling i Vega-samfunnet over år som også viser seg i politikken?

– Vi kan utgjøre en forskjell!

Trine Fagervik er valgt inn i både kommunestyre og formannskap i Leirfjord kommune. Hun mener alle kan være med å utgjøre en forskjell, både ved valg og deltagelse.

– Det var noe tilfeldig at jeg først startet. Jeg hadde stått som medlem fra jeg ble vervet som tenåring. I forkant av valget i 2011 ble jeg forespurt om å stille på lista. Jeg takket ja til å stå langt ned på lista da jeg ikke hadde noen politisk erfaring. Jeg ble kryssa opp under valget og kom inn i kommunestyret som en av fire damer av totalt 19. Jeg ble også medlem i formannskapet og vi kom i posisjon. Da var det veldig enkelt å bli engasjert!  Som småbarnsmor så jeg utfordringene rundt underdekning i barnehage osv og så potensialet i at mye enkelt kunne forbedres eller gjøres annerledes. Skole, barnehage, oppvekstsvilkår og tidlig innsats har vært og ER viktig for meg også i forkant av det kommende valget.

2. Valget i 2015 hadde et mye yngre listepotensiale enn fire år før og andelen damer økte betraktelig etter valget. Likevel kan det se ut til at det er en utfordring at «gamle ørner» blir kryssa opp og inn og at “ungdommen” faller ut. Her er det virkelig rom for forbedring i forkant av neste valg. Mange yngre unge ( men også sånn 30-40-50ish) opplever nok at politikk ikke er noe de gidder å forholde seg til, er uinteressant eller at de ikke gidder bruke tid på det. De samme utfordringene ser man jo også annet frivillig/ideelt arbeid..
Vi har en jobb å gjøre, alle partier, i forkant av neste valg. Jeg ønsker meg et kommunestyre der gjennomsnittsalderen er nærmere 40 enn 50 og der andelene damer er minst like høyt som menn.

Tone Toften har lang fartstid i lokalpolitikk og har sittet som statssekretær. Hun poengterer at man ved å delta som politiker kan være med å skifte ut personer som ikke duger i sine roller. 

– Jeg begynte i politikken som veldig ung. Jeg opplevde at partikollegaene min tok godt vare på meg og andre ungdommer. Da var politikere del av et parti, nå er politikere ofte enkeltpersoner som skal posisjonere seg selv. Det er da fort gjort at ungdommer med mindre ballast blir offer for erfarne spisse albuer. Og det kan fort medfører at noen blir forbigått urettmessig eller er brikker i et spill uten å være klar over det.

Er det kjønnsforskjeller også?

Ja helt klart, men ikke fordi kvinner nødvendigvis er svakere, men rett og slett som resultat av tidsklemma. Man kan oppleve at en har mye å gi i lokalsamfunnet, det kan være i mange verv, men så må man plutselig ta seg av barn.

Tips til unge politikere?

Jo, jeg fant ut en fin ting, nemlig det at jeg er god nok. Jeg er god nok til å ta ledende verv, og det skal man si til seg selv, husk at du er god nok. Og da åpner det seg muligheter til å styre tidsbruk i organisasjonen, er du sjef så kan du faktisk si: Klokken er 20, møtet er hevet. Det tok en stund før jeg skjønte det, men nå er det sånn.

Bli kjent med Nord-Norge og menneskene som bor her, lytt til Radio Nord Norges nettradio

 

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Current track
TITLE
ARTIST

Background