Er det ny kald krig?

Av den 18. oktober 2018

Det tilspisser seg mellom Russland og NATO, kan det bli krig? Tidligere redaktør for NRKs dagsrevyen, Hans Wilhelm Steinfeld har bodd i Russland i 20 år og holder i dag, på Stokmarknes, foredrag hvor temaet blir drøftet. 

Det diskuteres om hvorvidt Putin skal inviteres til 75 års markeringen for frigjøringen av Øst-Finnmark. Steinfeld mener at Russland har fortjent denne invitasjonen.

– Finnmark var eneste stedet den Røde armé forlot frivillig i 1945, dette etter å ha ofret mange soldatliv.

RNN har i flere artikler peket på historiske bånd mellom statene på Nordkalotten. Vi spør Steinfeld om Nato og EUs påvirkning i dette samarbeidet kan lede Norge inn i en konflikt. Vi spør spesifikt om Snekrabbe, troppeoppbyggning og overvåkning.

– Det skal, av så mange grunner, veldig mye til for at dette skal utvikle seg til en væpnet konflikt. Og vil skal heller ikke glemme at flyktningerkrisen over Storskog, var et nålestikk frå Putin som svar på sanksjonene fra Vesten. Men jeg tror ikke det blir en væpnet konflikt, og om det skulle ligge ann til det så er Natos artikkel 5 enkel: et angrep på en er et angrep på alle.

Steinfeld mener nordmenn er naive og vi har dermed ikke merket at den nye kalde krigen er under utvikling.

– Norsk næringsliv merker sanksjonene godt, de er mektig strenge og har ført til at Putin har fått beskjed fra sine egne om å redusere spenningene mot Vesten.

FÅ MED DEG FOREDRAGET I DAG PÅ HURTIGRUTENS HUS PÅ STOKMARKNES I DAG kl 19.00  og SVOLVÆR I MORGEN.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Current track
TITLE
ARTIST

Background