Historien om Grane

Av den 8. november 2018

– Det var viktig å ha lang lunte, så vi kom oss i land før det smalt! I Nordnorsk historie i dag skal vi til Grane. Vi snakker om og med “gutta fra skauen”, om fløyting, sprenging, skogbruk og Grane. 

– Jeg kjøpte min førstemotorsag for konfirmasjonspengene mine.

Dette sier Ole Finseth. Allerede ved konfirmasjonsalderen var han godt vant med skogens arbeid. Farene var mange, når tømmeret skulle til Mosjøen. Torstein Lund husker godt at hans far, som var tømmerkjører med hest, havnet i vannet under stokker. Torstein måtte selv, som ungdom, berge faren sin som brakk flere bein. Gutta husker spesielt et sted på den 3-mil lange ruta:

– I Holmvasselva var det en foss, der satte tømret seg fast nesten hvert eneste år. Eneste måte å løse troppen på var å bli firt ned i en line. Siden det var kruttlunte, måtte vi ha ekstra lang lunte, så lang lunte så vi kom oss i land før det smalt.

Vi hører også Aril Bogfjelldal om granefolk på lofotfiske og Britt Aune Olsen om grane i dag.

På bildet ser vi også mariann Sæther som vi skal møte i et senere program.

Tune inn på FM i nord, Dab i sør og nettradio www.radionordnorge.no. Programmene kan også kjøpes for kr. 49,-

Tagget som

Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Current track
TITLE
ARTIST

Background