Utgangspunktet for bunaden ble funnet i et uthus i Mosjøen.

Av den 27. januar 2019

I Mosjøen ble denne broderingen funnet i et uthus. Den ble utgangspunktet for Nordlandsbunaden som ble godkjent i 1928 og skal være i grønt eller blått ullklede.

Foto: Kari Sommerseth Jakobsen, avd.leder i Mosjøen ved Helgeland Museum viser bilde av den opprinnelige broderingen.

Arkiv i Nordland: Bunaden består av stakk, vest, skjorte, forkle, sjal, veske og bunadssølv. Cape og lue kan man også bruke.

Hør hele historien her

Historikk

På initiativ fra Hålogaland ungdomslag ble det i 1926 oppnevnt en egen bunadsnemnd. Denne nemnda hadde ansvar for- og jobben med å samle inn mønstre og informasjon for å kunne skape en egen Nordlandsbunad. Nemnda besto bl.a. av Astrid Langjord, Anna Svare, Inga Rørvik og Dina Kulstad. Man ønsket å basere den nye bunaden på noe som hadde vært i bruk, og på den måten er Nordlandsbunaden en rekonstruert bunad.

 

Alle ungdomslag tilknyttet Hålogaland ungdomsfylking ble invitert til å samle inn gamle drakter som hadde vært i bruk. Det ble funnet et broderi på noe man antok var en bringeklut og en lomme. Det var brodert på et grønt ullstoff, og stammet fra Røyten i Vefsn. Dette skulle bli essensielt for Nordlandsbunadens utseende.

Bunadsnemnda ønsket å sy bunaden i grønt ullstoff, men det var vanskelig å få tak i på 1920-tallet, så den første bunaden ble blå. Ragnhild Værdalshaug og Åslauf Langjord broderte den aller første Nordlandsbunaden.

 

Oddbjørg Kullstad fra Vefsn var den som fikk det ærefulle oppdraget å vise fram den første bunaden på årsmøtet til Hålogaland ungdomslag i Leirfjorden i 1928. Den ble mottatt med stor begeistring. I begynnelsen kalte mange den nye bunaden for Vefsnbunad, siden broderiene var funnet i Vefsn. Etter hvert ble bunaden hetende Nordlandsbunad, og den er i dag en bunad brukt av folk med tilhørighet til både Nordland, Troms og Finnmark. Bunaden er veldig populær og er flere ganger kåret til Norges vakreste bunad.

 

Ein Nordlandsbunad burde alle få seg som berre kunne. Med bunad er ein kledd og kan gå trygt alle stader, både i sorg og i glede. Astrid Langjord, «Håløygminne» 1960

 

 

Farger

Nordlandsbunaden finnes både i blått og grønt. Det har vært sagt at bunaden i blått skulle de fra kysten bruke og den i grønt var for de fra innlandet, men dette er bare en myte. I starten etter at bunaden var lansert, var den grønne varianten mest populær, men nå er den blå mest brukt. På nettsiden til Norsk Husflid kan man se hvordan de to fargevariantene ser ut, og hva man bør og kan ha av tilbehør. Bunadssølvet til Nordlandsbunaden ble utformet av gullsmed Rørvik i Mosjøen, i samarbeid med bunadsnemnda. Rørvik produserer ennå bunadssølvet til Nordlandsbunaden.

 

Tradisjonsplagg

Nordlandsbunad er et tradisjonsplagg, og mange får bunaden i forbindelse med konfirmasjon. Det er vanlig at bunader går i arv.

 

 

 

Bunadsnemnda i Hålogaland Ungdomslag eksisterer ennå og deres oppgave er å sørge for at Nordlandsbunaden blir laget slik de ble enig om i 1928. De skal påse at farge, broderi og fasong er den samme som originalen. Nemnda holder også kurs og gir råd til de som ønsker å sy bunaden.

I 2018 hadde Nordlandsbunaden 90-årsjubileum. I den anledning laget Arkiv i Nordland et «bunadsalbum» på Flickr.com.

Tagget som

Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Current track
TITLE
ARTIST

Background