Nord-Norge og rikdommen, et skråblikk fra Hattfjelldal

Av den 5. februar 2019


-Siden inntektene til en kommune er basert på innbyggertall, er det en utfordring å miste innbyggere. Det sier ordfører Harald Lie i dette innlegget: Et skråblikk fra Hattfjelldal. 


Det sies at kommuneøkonomien er bedre nå enn på lenge. Slik er det ikke i Hattfjelldal. Men jeg vil tro det stemmer i kommuner som får veksttilskudd. Det gjøres stadig endringer i både kommunenes og fylkeskommunens inntekter. Inntektene går nedover. Siden mye av inntektene til en kommune er basert på antall innbyggere, så er arbeidsplasser svært viktig. Til nå har det for mange kommuner vært stabilitet i offentlige arbeidsplasser som har vært med å gi stabilitet i kommunenes inntekter. Det er derfor svært utfordrende for en kommune som mister arbeidsplasser, siden de da også mister innbyggere og inntekter.

Så alle kommuner ønsker seg flere innbyggere for å få mer inntekter. SSB gjør framskrivninger på befolkningsutvikling på linje med hvordan Kjell Aukrust brukte statistikk for å regnet ut høyden på befolkningen under slaget på Stiklestad. Han kom frem til en gjennomsnittshøyde på 29 cm, noe som selvsagt var feil. Slik er det med befolkningsutvikling fremover også. Det må være politisk vilje til å styre en jevn befolkningsutvikling i distriktene, også for Nord-Norge.

Fra Wikipedia:

Hattfjelldal (sørsamiskAarborte) er en kommune på Helgeland i Nordland. Den grenser i nord mot Hemnes, i vest mot Graneog Vefsn, og i sør mot Røyrvik kommune i Trøndelag. I øst ligger Sverige (kommunene Storuman og Vilhelmina i Västerbottens län). Hattfjelldal ble en del av forvaltningsområdet for samisk språk 1. juli 2017.

Kommunen har administrasjonssentrum i tettstedet Hattfjelldal, som har 581 innbyggere per 1. januar 2018. Her ligger også Sameskolen, som gir opplæring i sørsamiskspråk. Skogbruk og landbruk er de viktigste næringsveiene i kommunen. Den største industribedriften er sponplatefabrikken Arbor. Kommunen har riksveiforbindelse til Sverigeog til Trofors.

 

Hør på Radio Nord Norge på vår nettradio


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Les videre

Current track
TITLE
ARTIST

Background