Kronprinsen kommer til Vega

Av den 6. februar 2019

– Det er flott at kongehuset er representert på den folkefesten det blir når Vega Verdensarvsenter skal offisielt åpnes. Kronprinsen vil bidra til å løfte hele arrangementet.

Foto: Jørgen Gomnæs

– Kong Harald, Dronning Sonja og Prinsesse Märtha Louise har besøkt Vega tidligere, men det er første gang Kronprins Haakon kommer på besøk. Det setter vi stor pris på, sier ordfører Andre Møller (AP).

Åpningsseremonien vil pågå fra kl. 10.00 – 15.00. Endelig program sendes ut når det er klart.

Bakgrunn

Vegaøyan ble skrevet inn på Unescos verdensarvliste i 2004 som Norges første og eneste kulturlandskapsområde. Vegaøyan er også Nordlands eneste verdensarvområde.

Vega har hatt en svært positiv utvikling i årene med statusen: nesten tidobling i antall besøkende fra 5 000 til 45 – 50 000 per år, nye arbeidsplasser og stor oppmerksomhet i media fra inn- og utland.

Lokalt har verdensarven bidratt til stolthet og styrket identitet, at verdensarvområdet blir tatt vare på og til nye aktiviteter både på Vega og ute i Vegaøyene.

Fyrtårn for reiselivet og lokalsamfunnet

De siste årene har Vega kommune og Stiftelsen Vegaøyan Verdensarv i samarbeid med Klima- og miljødepartementet, Nordland fylkeskommune og andre støttespillere arbeidet med å få etablert et verdensarvsenter med spennende formidling og opplevelser. Senteret skal utvikles som en regional og nasjonal attraksjon; et besøks- og kunnskapssenter for Vegaøyans unike verdensarv.

Verdensarvsenteret på Vega blir et pionerbygg i Norge; det første som bygges med utgangspunkt i autorisasjonsordningen for verdensarvsenter som ble etablert av Klima- og miljødepartementet i 2015. Sentrenes viktigste oppgave er å skape engasjement for verdensarven gjennom god formidling, aktiviteter og opplevelser. Sentrene har videre en viktig rolle i lokalsamfunnene for å bidra til lokal verdiskaping.

Senteret er samlokalisert med den nye fiskerihavna. Det gir senteret mulighet for å ta imot gjester sjøveien og utvide tilbudet for cruiseturister og andre tilreisende i båt. Ny havn gir også mulighet for å arrangere båtturer direkte fra senteret.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Les videre

Current track
TITLE
ARTIST

Background