Nord-Norge har mengder av historier som aldri er blitt festet på tape.Radio Nord Norge samler inn tidsvitneberetninger, ufortalte historier, og ikke minst lar vi lokale mennesker få fortelle historien uten innblanding av andre. Påden måten bidrar vi til å bevare vår felles historie. Dessverre koster denne dugnaden mye penger, så vi forsøker oss med et betalingssystem og håper du vil bidra med å kjøpe et (+) hos oss for kun kr 39, under finner du et utvalg av programmen som er tilgjengelig som pod-cast. Og det kommer stadig mer.

Nord-Norsk historie

Tidsvitnet Evelyn Lid opplevde krigen i Øst-Finnmark. Hun husker frigjøringen veldig godt. Her intervjues hun av John Henrik Mienna.

Bestemors krig. krig går ikke bare utover soldater, sivilbefolkiningen er som regel største offer. Hvordan oppfølging fikk Finnmarks befolkning etter frigjøringen?

Er det en ny kald krig? Hans Wilhelm Steinfeldt forklarer i dette intervjuet hans syn på saken.

Tidsvitnet Leif Nylund forteller om hvordan det var å være ungdom under krigen. En inngående fortelling om lasteskipet Margaretha og om hvordan dets havari berget befolkningen gjennom vinteren.

Katastrofen “Svenskehuset” av Stian Kristensen. 17 norske fangstfolk dør under mystiske omstendigheter.

En av verdens største skipskatastrofer skjedde i nord-Norge. Stian kristensen forteller om lasteskipet Riegel.

Nordnorsk luftfartshistorie fra første flyet kom til Nord-Norge til flyplassstrid i dag.

Torstein Raaby ble nesten glemt, før filmskaper Stian Indrevoll dro ham fram i lyset. Programmet handler om en av våre største krigshelter.

Flasethulykka, en skamplett som er glemt i Norsk krigshistorie. Mange unge tyske soldater ble tvunget til å samle sammen miner etter krigen. 11 omkom på Flatseth i Hadsel.

Nes Fort var et av tyskernes største kystfort. Knut Brengsli graver frem krigsminnene som fortsatt ligger under mosen. Vi får historien om kanonene, soldatene, kommandanten og slavene.

Evald Knutsen er en krigshelt som tilfeldig dukket opp på Andøya, som var hans fødested, noe som kan skyldes et feildropp av flyet. Vi får historien av lokalhistoriker Kåre Myrvang.

Torbjørn Solli husker godt da Oberst Lang tok skolen på Åse. Det var første møte med tyskerne. Etter krigen ble Torbjørn sendt til Tyskland som en del av brigaden. Vi møter Torbjørn Solli på Åse museum.

Hemnes Krigshistoriske Museum DEL 1. Geir Valla har samlet krigshistorie i en mannsalder. Vi er kommet til Korgen og får vite om krigens dager her. Med er tidsvitnet Jarle Seljeli

Hemnes Krigshistoriske Museum DEL 2. Geir Valla har samlet krigshistorie i en mannsalder. Vi er kommet til Korgen og får vite om krigens dager her. Med er tidsvitnet Jarle Seljeli

Elvenes leir er en av de største krigsfangeleiren under krigen. Vi intervjuer Eivind Kosnes som forteller om mange glemte aspekter.

Historien om en By. Sjøgata i Mosjøen kunne blitt parkeringsplass. men sånn ble det ikke. Kari Sommerseth Jakobsen forteller om hvordan byen ble til.

Oladalen var en strategisk viktig dal i Helgeland for hjemmefronten under krigen. Nå bygges Helgeland Hjemmefrontsmuseum, vi snakker med ildsjel Odd Kvalfors.

Osen leir var en av de grusomste i de tyskokkuperte områdene. Grunneier Per Kristian Steinmo forteller om kommandant Dolp, de norske vaktene og arbeidet som ble utført.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Current track
TITLE
ARTIST

Background