I 1943 tømmes Beisfjord-leiren for juguslaviske fanger

Av den 28. februar 2019

Narvik er et skattekammer for krigshistorikere og fortsatt ligger det mange uoppdagede hemmeligheter, både til fjells og til vanns. I dette avsnittet av Nordnorsk historie besøker vi Narviksenteret og Narvik krigshistoriske museum. Her spiller den humanitære delen av krigshistorien en stor rolle. Vi snakker med Ann Kristin Kristensen.

I juli 1942 kommer 900 jugoslaviske fanger til Beisfjord i Narvik. Iløpet av 8mnd dør 742 av dem. Her myrdes 287 fanger i Norges største massakre , noen uker etter at de kom hit. De har ingen rettigheter og har fått beskjeden om at de er kommet hit for å dø. Leirlegen, i samtale med Therboven, etter å ha gjort det umulige, nemlig å påvise tyfus på mange meters avstand, bestemmer at de syke skal grave sine egne graver for så å bli skutt. De som ikke vil komme ut av brakken, blir brent inne.

Det er diskutert om Therboven var med på dette eller ikke siden det ikke finnes noe skriftlig ordre. Tyske soldater hadde stor frykt for sykdom, også en frykt for at sivilbefolkningen skulle bli smittet.

Lyd og illustrasjoner om slaget i Narvik 1940 i kanskje Norges mest moderne og gjennomtenkte museum.

Også i Beisfjord var de norske fangevokterne de værste, dette fordi de ble opplårt sørpå før de ble sendt nordover. I 1943 blir de gjenlevende jugoslaviske sendt sørover og russiske fanger kommer.

Hør om jødene i Narvik, Beisfjord og mange andre historier fra Narvik torsdag kl 18.00 Har du ikke FM, da finner du oss her: HØR NETTRADIO HER

Du kan høre hele serien i podcast her

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Current track
TITLE
ARTIST

Background