Mangel på renovasjon i øyene bidrar til miljøkatastrofe

Av den 8. april 2019

Rolf-Ørjan Høgset i “In the same boat” etterlyser et politisk engasjement for renovasjon i øyene på Helgeland. Sammen med ungdommer fra hele verden samler og transporterer de mengder med søppel.

– 50 – 80% av alt vi finner er fiskerirelatert. Fiskeri og oppdrett er blitt flinkere, men de har et stykke igjen å gå. De trenger skikkelige mottaksordninger. sier Høgset som befinner seg på sørspissen av Solværøyene når vi snakker med han.

Her samler han, sammen med ungdommer fra hele verden, søppel. Han ønsker seg et større politisk engasjement som kan føre til en god renovasjonsinfrastruktur for både private og fiskerinæringen.

FOTO: In the Same boat
Rolf-Ørjan Høgset er denne uken på sørspissen av Solværøyene. “In the same boat” henter også søppel for andre og er en del av Levende hav.

– Folk brenner fortsatt søppel, vi finner mange “plastkaker” som blir igjen etter søppelbrenningen – dette fordi det er dårlig stelt med renovasjonstjenester der det ikke er veiforbindelse. Som beboer i øyene er det mye arbeid og kostnader knyttet til å bli kvitt søppel. Avrenning fra bålplassen inneholder giftstoffer og plastpartikler. Vi spør hva som må til, Høgset svarer momentant:

– Vi må få på plass en kystrenovasjon.

Med mediaoppmerksomheten kommer også bevistheten. Resultatet er ryddeaksjoner og en bevisthet om egen forsøpling. Så nå er vi der at politikerne må komme med effektive løsninger. Alle produkter som kan bli søppel bør avgiftlegges slik at den betaler for egen rydding,avslutter Høgset.

“In the same boat” er en del av Levende Hav-nettverket. Du kan finne mer informasjon om arbeidet og om hvordan du kan bidra her. Har du søppel som trengs å hentes?

Hør hele intervjuet på vår nettradio:

 

www.radionordnorge.no/nettradio

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Les videre

Current track
TITLE
ARTIST

Background