Kunne noen av de 282 livene blitt spart?

Av den 9. april 2019

Det er idag 79 år siden en av Norges-historiens største katastrofer. 282 norske ungdommer gikk i en fuktig grav da tyske torpedoer traff panserskipene Norge og Eidsvoll. – Om du googler hendelsen finner du to setninger, sier historiker og offiser Jan.P.Pettersen.

Petersen er pensjonert, men arbeider utrettelig med å avdekke ny informasjon fra krigen i nord. Vi treffer han på telefon, på vei til nok et foredrag.

– Det er spennende at de nordnorske foreningene nå også ønsker å vite mer. Jeg har jo tidligere holdt meg i Nord-Norge.

Pettersen har foredrag i Oslo i dag , og Sandefjord i morgen.

– Det er så mange elementer i historien rundt denne tragedien som er lite kjent. Bare det at skipet som skjøt torpedoen faktisk lå fortøyd i Narvik Havn endre historien.jeg mener usikkerheten i kommandolinjen, og endringer i ordrer kan ha vært utslagsgivende. Panserskipene lå nemlig i telefonisk kontakt med Oslo som dermed forsinket dem i  komme i posisjon.

Et annet spørsmål er hvorfor ikke sjømennene ble satt i land, og at skipene ble bemannet kun slik at de kunne operere kanonene og være flytende festning, tilfører Pettersen.

En humanitær katastrofe
Ulf Erik Torgersen er museumsleder ved Narviksenteret. Han forteller om hvordan bergingsaksjonen foregikk.

– Tyskerne bidro ikke aktivt til bergingen av de overlevende, men de stilt rekvirerte kjøretøy til dispensasjon.

Norsk Røde Kors var raskt på pletten og bergingen kom fort igang. Sterkt snydrev og dårlig sikt gjorde ikke arbeidet enklere. En manngard langs fjæra ble organisert.

 

Hør hele historien Torsdag kl 18.00 i Nord-Norsk historie: www.radionordnorge.no/nettradio

Vi anbefaler bøkene til Pettersen, og et besøk til Narviksenteret.

Eller hør det nå i PodCast: 


Reader's opinions
  1. Astrid Bjorg Gundersen Willis   On   9. april 2019 at 17:49

    Takk for at dere skrev Og sente ut om denne uforglemlige Dagen April 9, 1940! Selv blir Jeg 79 aar om noen maander, saa denne gruesome Krigen blir aldri glemt! Sorg over Alle de Norsk liv som ble rapt Og Stygt skadet! Men det Norske folk ble aldri knekket! Glem aldri ordne: 🇳🇴Alt for Norge!🇳🇴

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Current track
TITLE
ARTIST

Background