Historien om Nyksund

Av den 18. april 2019

På 60-tallet ble bygda og fiskeværet Nyksund tvangsfraflyttet i en sentraliseringsprosess. Nå har bygda tilflytting.

Ssemjon Gerlitz kom til Nyksund første gang i 1997. Søstra hadde vært her året før og fortalte ham at dette var stedet hvor Ssemjon skulle dra. Og her ble han værende.

Holmvik Brygge var første serveringssted som åpnet. (Foto: Jitse Buitink)

-Det var slik han var
Ssemjon kom til en tysker som allerede hadde etablert seg her, Karl Heinz. Heinz gikk dessverre bort i en ulykke mens de la inn ny vannledning. Heinz hadde ide om å vise frem historien til Nyksund, og hadde kjøpt Holmvikbrygge da Ssemjon kom. -Det var en spøkelsesby, men imponerende byggningsmasse, sier Gerlitz. Ved graving av ny vannledning hoppet Heinz ned i grøfta for å inspisere, noe som førte til at grøfta raste sammen og Heinz omkom.

Amerikansk arkitektur
Formene til stein, Randulf Rødsand var i Texas og kom hjem med formene, som har gitt arkitekturen slik vi ser den i dag. Nyksund brann på 30-tallet, og etter dette kom det et krav at det skulle være 40% steinbygninger. Derfor har vi fått en del bygninger som ser ut som den ville vesten, slik som Holmvik brygge som ser ut som en saloon.

 

Du kan høre episoden idag kl 18.00

    eller hør når du vil i Podcast


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Les videre

Current track
TITLE
ARTIST

Background