Vikings har gitt stor interesse for vår historie, men….

Av den 28. april 2019

(FOTO: Bileanschi) Kim Holte fra Andøya gjenskaper klær fra vikingtiden. På tross av stor mangel på kilder blomstrer interessen for reenactment, Holte er gjest i Nordnorsk historie.

 

Kim Holte er levende engasjert i gjenskapelse av vikingtiden.

-Det er umulig å få det helt som det var, men vi prøver så godt vi kan ved bruk av historiske kilder, arkeologi og eksperementel arkeologi. Og noen ganger leker vi oss frem til hvordan det kan ha vært.

Folk liker å krangle om arkeologi, og det kan være frustrerende for nybegynnere. Det er viktig å huske at man skal også ha det gøy når man driver med reenactment.

(FOTO: Anee Thearcher) Skjodehamnsdrakta ble funnet i myra på andøya. Kim har gjenskapt den, men ingen vet om den egentlig er for kvinne eller mann.

Skjoldehamndrakta- et vindu inn i vikingtiden
På 30-tallet fant man en hel klesdrakt under torving i Skjodehamn på Andøya. Først ble den datert til 1700 tallet, men nå vet vi den er fra 1050. Holte har gjenskapt drakten flere gang.

– Vi vet ikke om den er norrøn, samisk eller en blanding, vi vet heller ikke om det er en kvinne eller en mann som er funnet.

Det var ikke uvanlig at man lagde egne klær til siste reis for stormenn. Men med Skjoldehamndrakta så er alt usikkert, den har et lite edelmetall-funn som kan tyde på rikdom, men samtidig er sømmene av billigere sort.

Borg, Loftr Vikingmuseum revitaliserer nordnorsk vikinghistorie

Serien Vikings, hvilken påvirkning har den hatt?
– For å være snill, serien har bragt masse nye folk til vikingtiden, og det er et fint utgangspunkt. og det er et flott drama. men historisk er det ikke. Her har de hentet litt her og der og snekret det sammen til en TV-serie. Mye er rett og slett galt i både hendelse og utseende.

Den største forskjellen er bruken av lær. Det er fint, men det er ikke basert på noe annet enn at det skal være kult. En “kriger” hadde en slags rustning av lær som var kokt i bi-voks som gjorde at det ble veldig hardt. Problemet er at man ikke har så mye funn, lær holder seg ikke så godt i 1000 år. Lamelar var også brukt, det er overlappende lær-biter, men dette er også omdiskutert. Ringbrynjer var også brukt, men de var veldig dyr, anslått verdi er et hus. Ellers er fremstillingen at vikinger var blodtørstige barbarer, men dette var bare en liten prosent som drev med. Utstrakt handel var nok mye mer utbredt. I muset har vi et funn som stammer fra Syria, det er fascinerende.

Fredag 3.mai har Kim foredrag om reenactment på Marmelkroken i Andøy

Hør Nordnorsk historie i PodCast (39pr mnd) og støtt oss i å samle historien vår.

Programmet går torsdag 2. mai kl 18.00 og du kan lytte her.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Current track
TITLE
ARTIST

Background