Nett-trollene fikk herje fritt, da fikk Ruth nok

Av den 30. april 2019

Flere usaklige og stygge kommentarer rettet mot folket i nord, fikk Ruth Bech fra Målselv til å reagere. – Slike uttalelser skade identitetsbyggingen

RNN har snakket med vedkommende som fremsatte kommentarene, og han ønsker ikke å kommentere saken eller bli nevnt ved navn. Saken var i utgangspunktet et innlegg i Nordnorsk debatt om bruk av fly i et miljøperspektiv, skrevet av Eivind Trædal i Miljøpartiet De Grønne.

– Hvorfor skal der bo der? Hvorfor skal dere få ødelegge verden?

Dette var kommentarer som ble fremsatt i kommentarfeltet.

– Ta dæ et år nordpå, også kan du åpne kjeftn, svarte Ruth Beck fra Målselv i en kort kommentar.

RNN snakket med Beck, som føler at dette ble en stigmatisering vi ikke trenger nå.

– Jeg føler det som et konstant angrep på nordlendinger og Nord-Norge. Jeg blir rasende fordi vi etter over hundre år i nasjonalstaten enda ikke er fullt integrert i Norge. Sålenge de sørpå har så dårlige kunnskaper om nordnorsk geografi, befolkning, næringsliv, samferdsel som de har, kommer de dessverre – gang på gang, og helt uforvarende til å trø oss solid på tærne. Jeg har sloss for tog de siste ti årene. Når som grønningene i sør kommer trekkende med “flyskamma” si, da koker det over for meg. For her nord kommer det neppe tog før dem har elektromagnetiske flytetog med en maks-hastighet på like under 1000 kilometer i timen. De er umettelig og utrettelig, dem som bor “der folk bor”.

 

Skader slike uttalelser ?

– Jeg tror det skader identitetsbyggingen, fordi vi ofte beskrives som i ei slags bakevja, og vi tillegges ansvaret for samferdselsutbygginga – som er styrt fra sør. Vi beskrives som et klagende, bakstreversk folkeslag – det levner ikke så mye rom for stolthit over hvor man kommer fra, og hvem man er. Jeg håper ungdommen her nord vil arbeide for at vi skal ha samme rett til å utvikle næringsliv og landsdel, som andre borgere i landet. Per idag har vi de tyngst trafikkerte veiene i landet her oppe. Veier bygd på rimeligste måte. Vi trenger tog, snarest mulig. Og vi treng en adskillig større del av samferdselspotten enn det har vært tradisjon for. Det er jo veldig merkelig at jernbanen i sør hylles for sin samfunnsbyggende funksjon – mens det kun skal sees på folketall her nord. Folketallet skal ikke være avgjørende i vår argumentasjon, den bygger hovedsak på godstrafikk. Persontrafikk er et underbruk på toget i nord. Jeg ønske meg inderlig en ungdom her nord som kan si “nok e nok” – og stille beinharde krav, fra grasrota og opp til fylket.

Les også: 4000 ungdommer i Nordland vil ha egen stat

Vi legger for ordens skyld til at personen som kom med de gjengitte uttalelsene, ikke ønsket å kommentere til Radio Nord Norge men gjentar og bekrefter sin uttalelser i en sms, dette er et menneske med gode ressurser. Etter at Bech og flere tok til motmæle, kom Trædal med et nytt innlegg “Neida, Nordlendinger behøver ikke skamme seg”..


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Current track
TITLE
ARTIST

Background