– Noen mente at vi selv var skyld i evakueringen

Av den 16. mai 2019

Torleif Lyngstad er født i 1938 og opplevde evakueringen som 6-åring. Han ble sjokkert da han i voksen alder oppdaget dokumenter som beviste at enkelte mennesker mente de evakuerte selv var skyld i evakueringen. Nordnorsk historie handler om Torleifs reise fra Kåfjord og til Hedmark i 1944.

Torleif Lyngstad er født i 1938 og hadde sine førate år i Kåfjord i Troms. Her bodde han sammen med moren og søsknene. Far var på Svalbard og senere i krigen ble han MP i England.

Befolkningen i Kåfjord rømte til skogs og en mild høst gjorde at de fleste overlevde. Men to mennesker omkom. Lyngstad tror tyskerne visste hvor de var, men at de var livredde for å bevege seg inn i skogen. Her kunne folk ha våpen.

Torleif Lyngstad var 6 år under evakueringen. Han har gitt ut et hefte om hendelsene, det er et meget detaljert verk som er å få kjøpt fra Kåfjord Kommune.

Men da evakureingen kom og de ble hentet ned, så var det en helt annen type soldater som kom. Mest sannsynligfrontsoldater. Men også disse hadde respekt for skogsboerne. Faktisk så tok de av taket på en gamme, for de turte ikke gå inn døra, forteller Lyngstad.

Torleif og familien ble sendt til Hedmark og hadde gode dager her. Da han senere forsket på hendelsen, fikk han tilgang på et arkiv i Hedmark. Her fant han tilsvar fra mennesker i området som hadde fått ordre om å ta imot flyktningen fra nord. Det var da han fant svar som antydet at flyktningene var skyld i tragedien selv, folk var skeptiske til mennesker fra nord. Men familien som Torleif bodde hos, var gjestfri og han husker bare gode minner.

Du kan høre programmet her kl 1800


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Current track
TITLE
ARTIST

Background