Jernalder på Bleik

Av den 4. august 2019

“Hvordan var livet på en jernaldergård i nord” spør forfatter og historiker Helena Ijtsma i hennes siste bok, ‘’Ressursutnyttelse på jernalderboplassen på Bleik’’. I dette programmet snakker vi om jernalderen i Andøy og Nord-Norge.

Andøya har mange spor etter jernalderen. Tidligere har Åse, Bø og Skjoldehamn fått stor oppmerksomhet knyttet til funn. Nå tar Ijtsma opp de synlige sporene i kulturlandskapet Bleik: gårdshaugen og gravfeltet fra jernalderen.

-Jeg ser mange kulturminner når jeg går turer, og da undrer jeg ofte over historien bak, Og da er det fint å kunne lytte til lokale mennesker som kjenner historiene.

Av de forskjellige kulturminnene trekker hun frem anleggene i fjellområdet sør for Bleik mot Stave. Her er det jakt- og fangstanlegg, f.eks. et ledegjerde hvor de kan ha ledet rein. Det kan være enten ledegjerde for villrein eller tamrein, eller begge deler, at funksjonen har endret seg i en senere bruksfase.

-Rein er trekkdyr og har hatt trekk over Andøy. Og da får man også mange rovdyr, så vi har hatt bla bjørn her. Kulturkontaktene her var tett mellom norrøn og samisk befolkning. Kanskje var ikke disse to helt avskilte folkegrupper. For de norrøne høvdingene var kontakten med den samiske befolkningen helt avgjørende for å få tak i svært ettertraktede handelsvarer. ‘

-I boka lager jeg forslag på hva som kan ha vært, så kan leseren gjøre opp sine egne meninger.

LYTT TIL NORDNORSK HISTORIE HER PÅ KANALEN HVER KVELD KL 21.00

 

 

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Les videre

Current track
TITLE
ARTIST

Background