– I dag jubler jeg. Dette er et resultat av intenst arbeid på mange nivåer, vi er ikke klare til å slukke FM-nettet i Nord-Norge, sier redaktør Jitse Buitink som denne uken åpner FM-nettet i kommune nr 21, Brønnøy i Nordland. 

I statsbudsjettet ble det kunngjort en forlengelse av våre konsesjoner i Nord-Norge frem til 2026.

– Vi har siden oppstarten arbeidet knallhardt politisk for å få forlenget våre konsesjoner. Og nå bærer det frukter. Mens andre solgte FM-forlengelse som valgflesk, stolte vi på den nordnorske grenen av politikken i Norge og næringsforeningene, især Andøy Næringsforening som har støttet RNN siden starten i 2018.

Stig Rune Nergaard er fornøyd med at konsesjonene endelig er forlenget, men presiserer at det fortsatt er et stykke igjen.

I kanalens tekniske avdeling er det også jubel. Teknisk sjef Stig Rune Nergaard bretter opp armene men smiler likevel.

– Vi jubler nå, men starter umiddelbart arbeidet med å få forlenget perioden frem til 2031. Slik det er idag er ordningene alt for dårlige til å sikre en digital utbygging i nord.

De største utbyggingsområdene er Helgeland og Finnmark. Tommy Nilsen er redaktør i Finnmark. Han ser dette som en gave til kanalen og lytterne og en mulighet til å fortsette å lage lokalradio til folket.

-Dette er jo et godt signal til oss som driver med radio. Nå kan vi fortsett å gi våre lyttere det tilbudet vi har jobbet med det siste året, nemlig en radio kanal de er fornøyde med og får inn i de grisgrendte strøk.

Buitink vil ikke juble for høyt, han mener kanalen står fremfor en rekke utfordringer i årene som kommer.

– Vi har et nettverk som kan hjelpe oss til å bli et ledende mediahus i Norge, og vi gleder oss over seierne vi har underveis. Men vi jobber i motbakke, hver og en av de mest involvert bruke store mengder tid og penger for å lage denne kanalen. Men noen ganger må vi gi tapt. Vi forsøkte DAb på Østlandet, men det ble en katastrofe som kunne veltet oss. Heldigvis kom vi oss ut av det og trakk oss hjem igjen. Det er i nord vi hører hjemme. Men vi trenger en stabil økonomi, nå betales alt av private midler samtidig som mane legger ut snublebluss for oss.

Hva jobber dere mot nå? 

– Det som har vært målet frå dag 1, et Nordnorsk Mediehus på Statsbudsjettet

Hvordan skal du oppnå det? 

– En god tryllekunstner avslører aldri sine triks, men spør heller hvorfor.

Hvorfor?

– Det er behov for et mediehus som ikke er eid av noen. Som ikke er styrt av noen. En radio som kan spille musikken til smale nordnorske artister, kan slippe til folk med meninger som ellers blir tiet i hjel, en kanal som lar folk fra nord fortelle den nordnorske historien og gir våre politikere et sterkere talerør uansett parti. Vi er mangfold, vi er identet, vi er 100% lojale til Nord-Norge.

Og dette bekreftes av landets yngste musikksjef, Sondre Bråten.

Sondre Bråten er landets yngste musikksjef. Han mener kanalen har gitt nordnorske artister en verdifull arena.

– Jeg ser hele tiden etter hvordan vi kan hjelpe nordnorske artister. Jeg lytter til alt jeg får og plasserer musikken inn til aktuelle program. Dette går på bekostning av smale artister fra andre steder, men skal noen bli stor må mange forbli små. Min jobb er å sørge for at fleste mulig nordnorske artister kan bli stor, samtidig som at lytterne skal oppleve en variert kanal.

Oppdager folk ny musikk på RNN? 

– Hver eneste dag. Vi har stadige henvendelser om hva det var vi spilte. Mange artister har aldri blitt spilt på Radio før og er veldig glade for å komme “on air”.

Hva er utfordringen for deg som musikksjef? 

– Utelukkende økonomi. Vi koker suppe på spiker og staten skal ha bålet, Tono skal ha suppa og Gramo skal ha kassarollen.

Buitink bekrefter.

– Ja, dette er penger som utelukkende går til å finansiere arbeidsplasser i Oslo. Nordnorske kanaler alene betaler totalt millionbeløp. Ikke en krone av disse går til våre artister dessverre. Og om noen klarer å drepe oss så blir det staten eller rettighetsorganisasjonene. De har allerede dunket andre kanaler konkurs. De dreper mediemangfoldet og resultater er at vi må spille mindre musikk.

 

Birger Elverum er leder i Andøy Næringsforening, men mener lokalradioen er en viktig samfunnsaktør.

-Forlenget lokalradiokonsesjon er viktig selv om det sies at mange unge ikke hører på radio lengre. Radiokanaler er en fysisk resurs som holder på å bli oppbrukt av mange kommersielle interesser. Det er derfor viktig at de som har kjempet for en forlengelse av lokalradiokonsesjonen på FM bandet nå har fått en “delseier”. Lokalradio er en viktig resurs for lokale musikere å bli hørt og prøvd seg fram. Det er også muligheter for det lokale næringslivet å bruke lokalradioen til lokal markedsføring noe som kan være viktig i kampen for å øke lokal handel og skape tilknytning til hjemplassen sin. Som næringsforening er vi med i Næringsarena Nord der vi idag er i Oslo for å være næringslivet i Nordnorge sitt talerør. Radio Nordnorge er også et slikt viktig talerør for landsdelen vår. Stå på. Dere gjør en viktig jobb litt i det skjulte.


 


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track
TITLE
ARTIST

Background