Nord-Norge blør ut men forsidene er dekket med ukebladstoff

Av den 17. november 2019

Nordnorsk stolthet og identitet blomstrer hos vår ungdom, aldri har det vært så kult å være nordfra. Regjeringen svarer “opprøret” med å legge ned studiesteder, vidregående, tannlegekontor, sykehus og fremtidsrettede arbeidsplasser. Framtidsmulighetene fjernes, så hvorfor tar ikke de store nordnorske avisene tak?

READKTØRENS MENING:

NRK bruker millioner på podcaster og programmer som forklarer hvor lite mennesker i nord forstår av hvordan politikk egentlig fungere, for “det er jo så langt unna Oslo”. Som karaktervitner brukes redaktørene i de største nordnorske avisene. Det gir legitimitet ovenfor lytterne, det er jo tross alt nordlendinger som sier det. Så da…. kjøper vi den? Det er jo de som er vår definisasjonsmakt. Ja det er et sxxxxx vansekelig ord, og det betyr bare hvem som skal sette dagsorden, hvem som skal “definere” hva som er viktig for oss. Så da er kanskje ikke fremtiden i nord så viktig for oss, eller er det noe feil med redaktørenes prioriteringer?

– Jeg mener det er et demokratisk problem at de samme menneskene som i det ene øyeblikket forteller finnmarkingene om at krigshistorien ikke kan definere hvem de er i dag, skal få bestemme hva som kommer på trykk.

Hva er det da vi får i riksmedia? Hvem er det som løfter våre viktige saker, og tar dem fra lokal media til riksmedia? Jo, det er de samme menneskene. I den grad riksmedia er intressert i hva som skjer nord for Namdalen, så er det altså de samme sakene produseret av de samme folkene. Og hvem er disse mediehusene?

– Noen ganger skulle man tro at Helgelands Blad hadde flere journalister enn Nordlys og Finnmarken til sammen. Sannheten er en helt annen.

Det største er A-media, de eier blant annet Nordlys, Avisa Nordland, Finnmarken, Fremover, Rana Blad, Lofotposten, Helgelendingen og mange mange flere. Eid og kontrollert av DNB, men på papiret er det en stiftelse som driver Norges største mediehus, og som styreleder i stiftelsen(vi snakker kanskje om Norges mektigste person  ……) er ordføreren i Gran kommune på Jæren. Kan man virkelig kalle disse avisene for nordnorske, når ikke en eneste aksje er eid av noen nordpå og alle de 8 styremedlemmene har adresse på østlandet?

Jeg synes ikke det er på sin plass at redaktørene i disse avisene skal fortelle folket hva som er vår historie og hva som har formet oss. Men så er jo jeg en slik som det ble innledet med, en som er så langt unna Oslo at jeg ikke helt skjønner “politikk og sånn.”

All honnør til debattsidene i de Nordnorske ufrie avisene, men jeg oppfordrer alle til å bruke de frie medier mer aktivt. Bruk ditt lokale mediehus, det er slik vi får kontrollen tilbake!


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track
TITLE
ARTIST

Background