Heimevernet på plass på Bjørnfjell

Av den 18. mars 2020

Nord-Hålogaland heimevernsdistrikt (HV-16) bistår politiet med grensekontroll på Bjørnfjell.

I helgen vedtok regjeringen at alle utlendinger uten oppholdstillatelse i Norge skal bortvises på grensen. Nordmenn som kommer fra utlandet skal i tillegg rett i 14 dagers karantene, selv om man for eksempel bare har vært i Sverige. Dette gjøres som et tiltak for å hindre ytterligere spredning av koronaviruset.

Radio Nord Norge har mistet mye inntekter men forsøker å holde informasjonen fra og til Nord-Norge. Vi håper du vil støtte oss med å vippse til 520048, kjøpe et abbonement eller ved bruk av Grasrotandelen. Takk!

(+)Kontrollpost på Båtsfjordfjellet

 

17. mars tikket en bistandsanmodning inn til flere av heimevernsdistriktene. Oppdraget er å bistå politiet med deres oppdrag med grensekontroll på grensestasjoner over store deler av Norge.

Dagen etter, på et vinterkledd Bjørnfjell nord i Nordland fylke, står fire soldater fra HV-16s innsatsstyrke Claymore og vokter Norges riksgrense sammen med to fra politiet.

Les også: Kan ikke reise hjem til Norge med familien

– Jeg er veldig fornøyd med at vi får lov til å bistå politiet, fordi dette er en del av det vi skal gjøre dersom det blir krise. Jeg er stolt over å kunne bidra i den den spesielle situasjonen landet er i nå, sier Steinar Lund, soldat i innsatsstyrke Claymore.

HVs personell er ikke bevæpnet, men gitt begrenset politimyndighet. Grensekontrollen ledes av politiet, mens Heimevernet støtter politiet. HV står under militær kommando. I utgangspunktet varer dette oppdraget til 26. mars.

Heimevernet er forberedt, trent og utrustet til å bistå sivile myndigheter og klare til å bistå om samfunnet ber om støtte.

Grensekontroll til Finland ved Helligskogen/Kilpisjärvi utføres i skrivende stund av politiet. Men en styrke fra Lyngenlinja HV-område i HV-16 står klar til å iverksette støtte til politiet på kort varsel.


Les videre

Current track
TITLE
ARTIST

Background