SV ber politiet stoppe fartskontrollene, politiet uenig

Av den 25. mars 2020

Justispolitisk talsperson Petter Eide i SV mener koronaepidemien krever at politiet omprioriterer ressursene slik helsevesenet har gjort. Politiet er uenig.

-Men vår oppgave er å sikre trafikksikkerheten og vi ser at hvis vi er borte fra veiene så øker farten som igjen gir flere ulykker, det sier Geir Martinsen ved Utrykningspolitiet Nord til Radio Nord Norge.

Til Aftenposten sier Eide derimot at politiet bør brukes til smittevernhåndtering, karantenehåndtering, lokale versjoner av portforbud og grensekontroll i den perioden som blir definert som krisetid.

Omprioriteringen bør likevel gjøres for å håndtere lovbrudd som kommer som følge av koronaepidemien.

– Vi venter ny kriminalitet i kjølvannet av epidemien, som økt vold i nære relasjoner, flere overgrep og voldssaker, økt vinningskriminalitet, innbrudd i stengte butikker. Det betyr økte oppgaver for politiet, samtidig som politiet får redusert kapasitet, sier Eide.

Utrykningspolitiet om kritikken: – Vi vil fortsette med kontroller så lenge som vi har mannskap

Riksadvokaten bekrefter overfor Aftenposten at etterforskning og oppklaring av saker om vold i nære relasjoner fortsatt blir prioritert i den situasjonen som har oppstått.

Justisminister Monica Mæland (H) sier situasjonen endrer seg raskt, men at det er «viktigere enn noensinne at politiet prioriterer å bekjempe vold og overgrep mot barn og annen alvorlig kriminalitet».

Eide i SV foreslår at politiet ikke skal straffeforfølge rusmiljøet, ikke utfører trafikkon­troller, ikke sporer opp ulovlige asylsøkere, men heller flytter politibetjenter fra områder med lite kriminalitet til der det trengs.

Nord-Norge senket Blucher, Tirpitz og Scharnhorst – nå senker vi Korona

 


Current track
TITLE
ARTIST

Background